Hätälä, som är det ledande varumärket för fiskprodukter i Finland, lanseras nu på den svenska marknaden

Pressmeddelande 2019-06-06

Hätälä är det ledande varumärket för fiskprodukter i Finland. Nu har Hätäläs produkter blivit tillgängliga även för svenska konsumenter. Produkter som tillverkats av Hätälä Oy säljs i Lidl-butiker över hela landet och i ICA-butiker i Storstockholmsområdet. I framtiden ska bolaget marknadsföra sina produkter även i större skala på den svenska marknaden.

Hätäläs vice VD Matti Isohätälä ser stora möjligheter i Sverige och tror att bolagets kvalitetsprodukter kommer att finna sin plats på de svenska konsumenternas matbord. HoReCa-marknaden (hotell, restauranger och catering) kommer även bearbetas av Hätälä, som har påskyndat sin utveckling genom att öppna ett försäljningskontor i Stockholm.

”Vår spjutspetsprodukt är flamstekt lax – en uppskattad finländsk delikatess – som vi redan exporterar i stora mängder till Mellaneuropa. Vi gör flamstekt lax genom att förena den nyaste produktionsteknologin och traditionell stekning över öppen eld.”

Det finländska bolagets flamstekta lax säljs på alla dess exportmarknader: i Danmark, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Italien – och nu också i Sverige.

Enligt exportchefen Juha Pahtamaa kommer Hätälä till en början att utöver flamstekt lax även lansera flera varm- och kallrökta samt gravade produkter med nya spännande smakkombinationer som arktiska bär med toner av blåbär eller tropiska smaker av apelsin & lime.

Genuint familjeföretag

Hätälä Oy från Uleåborg är ett genuint familjeföretag vars ägare hör till fjärde generationen i samma Isohätäläs släkt. Ända sedan bolaget grundades år 1938 har familjen slagit vakt om sina värderingar som omfattar god arbetsgemenskap och vikten av att hålla hög kvalitet.

Hätälä satsar även mycket på produktutveckling. Köksmästare Jarmo Ojala, som arbetat på topprestauranger på olika håll i världen, leder bolagets produktutveckling. Hätälä samarbetar också med köksmästare Jouni Törmänen, som har förärats Michelin-stjärnor.

”Våra produkter baserar sig på äkta nordiska smaker, och utifrån dem vill vi utveckla fiskprodukter med både nya och traditionella smaker för konsumenterna”, säger vice VD Matti Isohätälä.

År 2018 uppgick Hätäläs omsättning till cirka 110 miljoner euro. Man siktar på att omsättningen år 2025 ska uppgå till 170 miljoner euro, och att cirka en tredjedel av den ska komma från export. Bolaget har cirka 185 fast anställda, och under högsäsong sysselsätter bolaget upp till 300 personer. Dessutom samarbetar Hätälä med mer än 400 fiskare. Samtliga produkter framställs i anläggningen i Uleåborg.

Just nu genomför Hätälä ett stort investeringsprogram på flera tiotals miljoner euro. Bolaget har redan tagit de två första avdelningarna av utbyggnaden i bruk, och den tredje avdelningen håller som bäst på att byggas.

Ytterligare information

Hätälä Oy

Juha
Pahtamaa

Exportchef
+358 44 5626 202
juha.pahtamaa@hatala.fi

Matti
Isohätälä

Vice VD
+358 44 5626 039
matti.isohatala@hatala.fi

Hätäläs lutfisk finns nu i Sverige

Nyhet / 2019-11-18

Roger Åbring tillträder som försäljnings­chef i Sverige

Nyhet / 2019-07-02

Hätälä lanseras nu på den svenska marknaden

Pressmeddelande / 2019-06-06