SKIVOR MED SMAKER FRÅN NATUREN

Gravade och kallrökta fiskprodukter

Konstfullt tillredd gravad och kallrökt lax i eleganta skivor. Men varför nöja sig med det? Vi har tagit fram läckra smakkombinationer av arktiska bär och tropiska frukter som gifter sig med vår förstklassiga lax. Den ultimata upplevelsen för varje finsmakare.

Smaka och du kommer att bli hänförd!

Hätälä
ASC Grav laxfilé
Original


Läcker, traditionell gravlax – konstfullt tillredd.

125 g

Hätälä ASC
Gravlax i skivor
Apelsin-lime


En uppfriskande ton av tropikerna – det perfekta tillbehöret till salladen eller festmåltiden.

125 g

Hätälä ASC
Gravlax i skivor
Arktiska bär


Aromen från arktiska bär förhöjer den gravade laxens smak på ett utsökt sätt.

125 g

Hätälä ASC
Kallrökt lax i skivor
Original


Kallrökt med alspån och prydligt upplagd i rena skivor. Helt enkelt utsökt!

125 g

Hätälä ASC
Kallrökt lax i skivor
Äkta maltwhisky


Ett stänk av äkta maltwhisky framhäver den utsökta smaken av högkvalitativ kallrökt lax.

125 g

Hätälä
ASC Kallrökt laxfilé i bit
Original


Kallrökt med alspån. Helt enkelt utsökt!

250 g

Hätälä
ASC Gravad laxfilé i bit
Original


Läcker, traditionell gravlax – konstfullt tillredd.

250 g

Poké bowl med gravad lax

200–250 g skivor av Hätäläs gravade lax, Apelsin-lime / 1 dl sojabönor (frysta) / 15 cm gurka / 1 salladslök med blast / 4 stora rädisor / 1/2 apelsin / 1 avokado / 1/2 mango / 3 dl kokt sushi- eller basmatiris / 1 knippe bladpersilja / 1 lime

  1. Koka riset och sojabönorna enligt anvisningarna på förpackningarna.
  2. Skölj salladslök, rädisor och gurka. Skär sedan dessa i tunna skivor.
  3. Dela mangon och avokadon. Ta bort kärnorna, skär loss skalet och tärna fruktköttet.
  4. Skala apelsinen och skär den i mindre bitar. Lägg över riset i en skål som rätten kan serveras ur.
  5. Rulla laxen till rosor. Sprid ut alla ingredienserna elegant över riset. 
  6. Garnera portionen med bladpersilja eller koriander och limeskivor.

Poké bowl är en trendig och läcker maträtt som serveras enkelt men vackert upplagd i en skål. I det här receptet bildar apelsinen, avokadon och mangon en fin smakkombination tillsammans med den gravade laxen med apelsin- och limesmak. Men även Hätäläs lax med smak av arktiska bär eller Hätäläs kallrökta lax passar fint till denna rätt.

Paj med gravad lax och fiskrom

Deg
2½ dl
brödmjölblandning, t.ex. semlemjölblandning / 100 g smör / ½ tsk salt / 1½–2 tsk kallt vatten

Fyllning
100–140 g
skivor av Hätäläs gravade lax / 100 g rom av regnbågsforell eller sik / 2 dl grädde / saften av en halv citron / 3 st ägg / 1 tsk senap / dill / vitpeppar

Arbeta in det rumstempererade smöret i mjölet och saltet med fingrarna och tillsätt vatten. Knåda degen jämn och tryck ut den över bottnen i en rund form, cirka 25 cm i diameter. Förgrädda pajbottnen i 200 °C i cirka 10 minuter.

Rör ihop fyllningen bestående av rom, grädde, senap, ägg och citronsaft medan pajbottnen gräddas. När bottnen är klar, häll blandningen i formen och placera skivor av gravad lax överst. Grädda vidare i cirka 15 minuter tills fyllningen har stelnat.  

Låt svalna och skär upp portionsbitar av pajen. Servera pajen rumstempererad eller lite uppvärmd i ugn tillsammans med en fräsch grönsallad.

Pajen med gravad lax och rom är god också utan rom, men rommen ger extra fin smak åt pajen och gör hela rätten lite festligare.

Tunnbrödsrullar med lax

250–300 g skivor av Hätäläs kallrökta lax / 2 påsar tunnbröd / ½ dl fiskbuljong / saften av en halv citron / 1 msk hackad dill / 150 g färskost, naturell eller kryddad efter smak / 1 tsk korianderpasta / 70 g soltorkade tomater / 2 vitlöksklyftor / salt och peppar

Fukta tunnbrödet med fiskbuljong, använd pensel. Låt buljongen sugas upp i brödet en stund. Rör under tiden ner citronsaften, den finhackade dillen, korianderpastan, den finhackade vitlöken och hackad soltorkad tomat i färskosten. Bred ut pastan på tunnbrödet och lägg på skivor av kallrökt lax. Rulla tunnbrödet till en rulle med hjälp av aluminiumfolie. Stäng ändarna av paketet tätt. Låt dra och få smak i kylskåpet ett dygn. Skär cirka 1 cm tjocka bitar av rullen vid serveringen.

Laxsmörgåstårta med två fyllningar

1 mörkt formbröd, oskivat / 1 ljust formbröd, oskivat / ca 2 dl mustig grönsaks- eller fiskbuljong / ca 300 g färskost (som du försiktigt kan mjuka upp med lite majonnäs eller crème fraiche)

Garnering: till exempel jätteräkstjärtar, skivor av Hätäläs kallrökta lax, dill, körsbärstomater.

Fyllning 1:
1 rödlök / 200 g Hätäläs varmrökta lax
200 g
remouladsås / 1/2 tsk chilipulver / 50 g (1/2 dl) majonnäs / 1/2 tsk svartpeppar / 1/4 tsk vitpeppar / 1 msk crème fraiche

Fyllning 2:
280 g skivor av Hätäläs kallrökta lax / 1 rödlök / 180 g färskost / 5 msk majonnäs / 2 tsk rosépeppar

Rör först ihop fyllningarna och låt dem stå och dra i egna skålar i kylskåpet. Tärna löken och laxen och tillsätt de övriga ingredienserna. Skär bort kanterna på bröden och skär dem i vågräta skivor. Fukta brödskivorna med buljongen, bred ut fyllningen på brödskivorna i valfri ordning. Svep in smörgåstårtan ordentligt i först bakplåtspapper och sedan plastfolie. Lägg i en plastpåse. Lägg på lite vikt på smörgåstårtan. Låt den stå och dra i kylskåpet under ca en dag. Jämna ut smörgåstårtans kanter med en stekspade. Bred den uppmjukade färskosten över smörgåstårtan och garnera efter tycke och smak.

Flamstekta fiskprodukter

FRÅN ISHAV TILL FLAMMANDE LÅGA

Varmrökta fiskprodukter

VARSAMT RÖKT – FULLÄNDAD SMAK

Färsk fisk

FINASTE FÅNGSTEN FRÅN NORR

Rejäl fisk från norr

Färskaste fisk från Arktis kalla vatten. Strängaste krav för säkra livsmedel av högsta kvalitet. Fjärde generationens familjeföretag med en passion: att framställa världens mest utsökta fiskprodukter.

FISKPRODUKTER SOM TILLAGATS MED PASSION SEDAN 1938

Familjen Hätälä

Bocuse d’Or – i samarbete med Hätälä

Nyhet / 2022-03-23

Ny produkt sprungen ur Hätäläs innovativa produktutveckling: lax i skivor med en touch av whisky

Nyhet / 2020-09-21

Hätäläs Bättre BRGR: en ny typ av flamstekt laxburgare

Nyhet / 2020-04-07

Fiskbiff à la Lindström: en älskad svensk klassiker som blivit ännu sundare

Nyhet / 2020-04-07

Tack till fiskaren

Nyhet / 2020-04-07